Toegangscontrole | Drankautomaat installatie

Stappenplan voor aansluiting van de drankautomaat.

Hoofdstuk 1: Benodigdheden

Hardware

• Windows PC
  • Card reader (RFID/Barcode) bestel de readers hier en hier.
  • Pasjes > bestel ze hier.
  • Drankautomaat + handmatige schakelaar.

Belangrijk! Voordat er aan de aansluiting gedacht kan worden, moet er een knop gekoppeld zijn aan de automaat die het eindresultaat al teweeg brengt. Bijvoorbeeld: het eindresultaat is dat de klant één drankje krijgt bij het scannen van hun kaart. Bij de beginsituatie moet er dan een knop zijn waarmee de automaat één drankje geeft. Zorg voor deze beginsituatie met de leverancier van de drankautomaat of een elektriciën.

Software:

Kabels:

• USB A-B Printer kabel voor de Relay -> PC connectie (plaatje)
  • Intercom/bel kabel, 2 draden (2x0,6 mm²)

Dit is het technische diagram met alle verbindingen die tot stand moeten worden gebracht.

Figuur 1: technisch diagram met daarin alle verbindingen

Gewenste situatie

Het verbinden van de relay en schakelaar met de drankautomaat
De gewenste beginsituatie is de 1e situatie, een drankautomaat met een handmatige switch. Na de installatie zou situatie 2 gerealiseerd moeten zijn.

Figuur 2: de kabel moet worden opgesplitst zodat de relay en de schakelaar gekoppeld kunnen worden

Hoofdstuk 2: Stappen voor de installatie:

Hardware:

1. Ontkoppel de kabel van de schakelaar
  2. Splits de kabel zodat er twee kabels aan de drankautomaat gekoppeld zijn
  3. Sluit de ene kabel terug aan op de schakelaar
  4. Sluit de andere kabel aan op de relay
  5. Sluit de kaartlezer en de relay aan op de computer met de USB kabels

Software:

1. Installeer de Check-in-client op de PC
  2. Open de instellingen en voeg de kaartlezer toe

Figuur 3: de stappen die genomen moeten worden voor de koppeling

Stap 1: Ontkoppel de kabel van de schakelaar

Eerst moet de kabel worden ontkoppeld van de schakelaar zodat deze gesplitst kan worden. Open de schakelaar en haal de kabels los.

Stap 2 & 3: Splits de kabel

Zodra de kabel is losgehaald van de schakelaar, moet de kabel gesplitst worden zodat het vervolgens verbonden kan worden met zowel de relay als de schakelaar. Hiervoor kan een kroonsteentje gebruikt worden, zoals weergeven in figuur 4. De kabel gaat er aan 1 kant in, en aan de andere kant moeten er vervolgens twee nieuwe kabels worden aangesloten.

Figuur 4: gebruik een kroonsteentje om de kabel op te splitsen.

Nu we twee kabels hebben verbonden aan de drankautomaat, kunnen we de schakelaar opnieuw verbinden en controleren of alles nog werkt. Daarna kunnen we doorgaan met het koppelen van de relay.

Stap 4: Het koppelen van de relay

Houd de relay zoals getoond op figuur 5, zodat je de verbindingtype’s kunt lezen (NO, COM, NC). Relay #1 is op deze manier de meest rechtste op het plaatje. De kabels kunnen nu worden aangesloten op de NO en COM verbinding van relay #1.

Figuur 5:verbind de kabels met de relay

Stap 5: Koppel de relay en kaartlezer aan de PC met de USB kabels

Nu we de relay en de schakelaar gekoppeld hebben aan de drankautomaat, kan alles aangesloten worden op de PC. Dit bestaat uit simpelweg de USB kabels van de kaartlezer en de relay aansluiten op de PC. Als er veel afstand is tussen de PC en de drankautomaat, kan het handig zijn om hier een USB-hub en/of USB verlengkabel toe te voegen. Op deze manier kunnen de kabels ook makkelijker worden weggewerkt.

Zodra de apparaten verbonden zijn gaan er lampjes branden op zowel de kaartlezer als de relay. Het kan zijn dat Windows nu wat drivers installeert, wacht totdat deze drivers zijn geïnstalleerd, dit is de laatste stap voor het verbinden van de hardware.

Figuur 6: overzicht van de verbindingen met de relay

Stap 6: Het installeren van de Check-in-client op de PC

Nu de hardware is aangesloten, kunnen we de software installeren op de PC. Gebruik setup.exe om het programma te installeren. (https://virtuagym.com/download/check-in-app/setup.exe)
Er zal automatisch een snelkoppeling geplaatst worden op het bureaublad. Start de applicatie, er zal eerst een pop-up getoond worden die je verteld dat er een kaartlezer moet toevoegen.*

Let op! Als je een foutmelding krijgt met het opstarten van de check-in, kan dat liggen aan je instellingen op je computer. De melding zal zijn 'check-in client werkt niet meer' Oplossing:

• Open services.msc (Windows 7 -> start > zoek naar services.msc)
  • In de lijst van services, zoek naar ‘Smart Card’
  • Rechtsklik daarop en ga naar eigenschappen
  • Kies bij startup type: automatisch
  • Bij status van service: klik op starten
  • Klik bevestigen en sluit het af
  • Herstart de check-in-client

Voorbeeld:

Figuur 7: services instellen

Stap 7: Het toevoegen van een kaartlezer

Ga naar het taakbalk icoontje van de applicatie rechtsonder in het scherm, rechtsklik erop en open de settings (figuur 7).

Figuur 8: openen van de instellingen

• In de settings kan er een nieuwe kaartlezer worden toegevoegd door op ‘add new’ te klikken onder Card Reader Settings.
  • Selecteer de reader, geef deze een naam (drankautomaat) en voer de check-in sleutel van de sportschool in.
    Lees hier hoe je aan de check-in sleutel komt!
  • Met ‘enable relay control’ kan de besturing van het poortje worden aangezet. Zet dit aan, selecteer een random COM poort en Relay nummer 1.
  • Met ‘test relay’ kan er vervolgens getest worden of het poortje opent. Zodra dit gebeurt, is de goede COM poort geselecteerd. Klik op OK en herstart het programma.

Figuur 8: de settings van de check-in client

Stap 8: Klanten koppelen aan een kaart

Wanneer je een klant hebt toegevoegd aan je portaal, kan je de kaart koppelen aan hun account. Hoe je dat doet lees je hier

Ook kan je verschillende instellingen aanmaken voor je drankautomaat, hierover lees je hier meer.

Tags: toegangscontrole, poortje, checkin, entree