Het opzetten van je eerste trainingsschema

In het Virtuagym systeem staan een flink aantal standaard trainingsschema's, die opgezet zijn door experts uit de fitness wereld. Wanneer je een schema wilt opstellen voor je klanten, heb je de mogelijkheid zo'n schema te gebruiken als uitgangspunt.

Natuurlijk is het ook goed mogelijk dat je graag een eigen trainingsschema aan wilt maken. Dit kun je doen in de Workout Editor.

Wanneer je een nieuw trainingsschema gaat aanmaken, heb je de keuze tussen een persoonlijk schema (voor een specifiek persoon, niet zichtbaar voor anderen) en een clubschema (voor iedereen zichtbaar & bruikbaar).

Wanneer je een persoonlijk schema wilt aanmaken, ga je naar het klantenprofiel via de coaching app, en klik je via de zwarte coachingsbalk op "Workouts". Op de nieuwe pagina klik je op "Nieuw trainingsschema", alvorens je naar de Workout Editor gaat.

Wanneer je een club schema wilt aanmaken, ga je direct naar de app "Workouts" waarna je naar de Workout Editor doorklikt of door te klikken op "Nieuw trainingsschema".

Punten om in te voeren:

- Naam van schema: zichtbaar voor klanten & referentie om plan te vinden
- Beschrijving: alleen inzichtelijk wanneer schema editor wordt geopend
- Doel: wat kun je bereiken met dit plan?

- Niveau: voor wie is dit plan geschikt?
- Dagen per week: hoe vaak per week moet men trainen?
- Herhaal: Hoeveel weken moet het plan worden herhaald?

- Tags voor dit plan: om de vindbaarheid van het plan te verbeteren

- Mogelijkheid om een foto toe te voegen aan het plan

Wanneer je bovenstaande punten hebt ingevoerd, kun je de trainingsdagen aanmaken in de linker kolom. Kies hier het aantal dagen dat jij wilt aanmaken. Voor rustdagen hoef je geen extra dagen aan te maken, of je kunt een dag toevoegen en daaraan een eigen activiteit toevoegen genaamd "rust". Je kunt de namen van de dagen aanpassen, en de dagen kopiëren of verplaatsen.

In de middelste kolom ga je de oefeningen toevoegen. Klik op "Toevoegen" naast "oefeningen" om de database te openen. Met behulp van de filters, kun je de benodigde oefening opzoeken. Mis je een oefening? Voeg deze dan zelf toe.

Wanneer je de oefening aanklikt, zal deze in de middelste kolom verschijnen. Je kunt in de rechterkolom nog wat extra details invoeren, zoals het aantal sets, de intensiteit, rustperiodes en een notitie.

Wanneer je alle oefeningen hebt toegevoegd, kun je het plan gaan opslaan. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. "Alleen mij" is bedoeld voor persoonlijke plannen, "Iedereen binnen mijn club" voor clubplannen. Meer informatie hierover vind je in dit artikel.

Na het opslaan van het plan, kun je ervoor kiezen deze in zijn geheel uit te printen. De keuze hiertussen is een uitgebreide of compacte versie. Let erop dat dit plan anoniem wordt uitgeprint, klantengegevens kunnen met de pen worden toegevoegd.

Is het een clubschema? Dan kunnen jouw klanten dit plan nu terugvinden in hun eigen Workouts app, onder de filter "club schema's". Ze kunnen dit schema inzien en toevoegen aan hun activiteitenkalender.

Is het een persoonlijk schema? Dan kun jij het plan toevoegen aan de activiteitenkalender van de klant. Na het opslaan van het trainingsschema verschijnt er een kalenderknop om het schema voor de klant in te plannen. Hier kies je de startdatum, duur in weken en de dagen dat het schema moet worden uitgevoerd en voeg je het schema toe aan de activiteitenkalender.

Je kunt het trainingsschema ook inplannen door via de zwarte coachingsbalk naar Workouts te gaan. Het schema op te zoeken en te klikken op "Inplannen". Hier kies je de startdatum, duur in weken en de dagen dat het schema moet worden uitgevoerd en voeg je het schema toe aan de activiteitenkalender.
Let op: zorg dat je verbonden bent met de klant op het moment dat je het plan toevoegt. Je ziet dit aan de zwarte balk bovenin je scherm, waar informatie over de klant te vinden is.

Nu je het plan hebt toegevoegd aan de activiteitenkalender van de klant, zullen zij het plan kunnen inzien, de oefeningen afspelen en afvinken wanneer zij deze hebben voltooid. Jij kunt als trainer in de activiteitenkalender controleren of de klant zijn voortgang ook bijhoudt.

Als je een persoonlijk plan als uitgangspunt wilt gebruiken voor een andere klant, kun je deze opzoeken in de training app, bewerken en opslaan als nieuw plan.