Mollie-SEPA

Starten met Mollie-SEPA

Stap 1

De eerste stap die je daarvoor moet nemen is een account aanmaken bij Mollie. Dit kan je doen in je portaal. Ga naar bedrijfsinstellingen > betalingen > klik op de knop 'Account aanmaken'.

1.1 In Mollie doorloop je een aantal stappen om je account binnen 1 dag live te krijgen. Zorg ervoor dat je in ieder geval de optie SEPA-incasso hebt aangevinkt bij beschikbare betaalmethoden.

1.2 Stel in waar en hoevaak je je uitbetalingen wilt ontvangen
https://help.mollie.com/hc/nl/sections/115000001645-Payouts.

1.3 Wanneer alles is ingevoerd, ontvang je je live API key.

Stap 2

Zodra je een account hebt aangemaakt ga je naar: Bedrijfsinstellingen -> Betalingen.
Onder beschikbare betaalmethodes kun je het vakje Mollie aanvinken. Daarna moet je bij de Mollie API Key de live Mollie API Key toevoegen die je kunt terugvinden in je Mollie account en opslaan. In het voorbeeld zie je een test API, maar om de incassos te gaan verwerken heb je de live key nodig.

Stap 3
Om aan de slag te gaan met je automatische incasso moet je nog controleren of alle betalinggegevens van je klant goed zijn ingevuld. Er zijn 4 verplichte velden die ingevuld moeten zijn in het Virtuagym profiel van de klant voordat je Mollie-Sepa betalingen kunt uitvoeren:

• Voornaam en achternaam
  • Rekeningnummer (IBAN)
  • Rekening houder

SEPA betaling uitvoeren

Stap 1
- Zodra al deze gegevens juist zijn ingevoerd kun je naar de financiele app gaan (het spaarvarkentje). Vervolgens selecteer je hier "Openstaand", "Online Betalingen" en vervolgens "Mollie-SEPA".

- Selecteer alle openstaande facturen en ga daarna links bovenaan naar "Opties" en klik op "Online betalingen uitvoeren". Let op: door de pagina's bij het financiële module worden er standaard 50 facturen getoond. We raden aan om dit te wijzigen naar "alle items". Zo weet je zeker dat je alle facturen in 1x meeneemt.

Zodra je hier op hebt geklikt worden alle geselecteerde facturen groen. Dit betekent dat deze facturen "worden verwerkt" door het systeem. Deze facturen worden één voor éen door het systeem verwerkt, dus het kan zo zijn dat als je de pagina refresht dat nog niet alle facturen verwerkt zijn. Wees dan alsjeblieft geduldig en geef het systeem de tijd om alle facturen te verwerken. Er loopt een proces op de achtergrond om te zorgen dat alle geselecteerde facturen naar Mollie worden gestuurd.

Hierna worden alle facturen op "In behandeling" gezet. Dit betekent dat de factuur naar Mollie is verstuurd en dat Mollie de SEPA betaling gaat uitvoeren. Na ongeveer 5 werkdagen zal Mollie de status van deze facturen updaten in Virtuagym van "in behandeling" naar "betaald". Als de betaling is geupdate naar "openstaand" is de betaling niet gelukt.

Extra kosten
Naast de kosten per transactie die je moet betalen (deze informatie kun je terugvinden in je Mollie account) zijn er twee extra kosten voor facturen:
1. Terugvorderingen > €0,45 per terugvordering.
2. Geweigerde betalingen > €0,20 per geweigerde betaling.

Meestgestelde vragen

- Wanneer betaalt Mollie mij uit op mijn rekening? Klik hier voor meer informatie.
- Kan ik een SEPA-incasso automatisch terugstorten? Klik hier voor meer informatie.